Význam kolagenu pro naše tělo

Kolagen jsou velké strukturální proteiny, které pomáhají tělu udržovat jeho sílu a pružnost, nacházejí se převážně v kůži, kostech a pojivové tkáni a tvoří přibližně 1/3 bílkovin v těle. To činí kolagen největším zdrojem bílkovin u lidí (1).
K pojivové tkáni se nachází všude v těle a je důležitá pro poskytování strukturální podpory, posílení, zpevnění a jednoduše pro udržení těla pohromadě. Pojivovou tkáň najdeme v šlachách, chrupavkách a vazech mezi jinými místy. Buňky pojivové tkáně jsou rozptýlené a mezi nimi je spousta kolagenových vláken s vysokou pevností v tahu.
Rozlišujeme mezi řídkou a pevnou pojivovou tkání, přičemž řídká tkáň obsahuje mezi buňkami málo vláken, zatímco pevná tkáň je téměř zcela složena z kolagenních vláken. Řídká tkáň se nachází pod kůží a sliznicemi, kolem žláz, mezi svalovými vlákny a nervy, stejně jako v orgánech a mezi nimi a dalšími tkáněmi. Řídká tkáň má velkou pevnost v tahu a elasticitu ve všech směrech. Pevná pojivová tkáň se nachází v šlachách a vazech, které připojují sval kosti a kost ke kosti. Pevná tkáň má ve šlachách velmi vysokou pevnost v tahu ve směru vláken, zatímco ve vazech má vysokou pevnost v tahu ve všech směrech. Kolagenní vlákna pomáhají tvořit základ pro kůži, vlasy a nehty (2).
Vitamin C je důležitý při syntéze kolagenu, při které spolupracuje s aminokyselinami prolinem a hydroxyprolinem. Vitamin C poskytuje vodík a kyslík, aby aminokyseliny mohly plnit svou roli při tvorbě kolagenu. Pokud máte nedostatek vitaminu C, produkce kolagenu klesá. Dnes existuje několik schválených tvrzení o vitaminu C ve vztahu k tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí, chrupavek, kůže a krevních cév (EFSA, tvrzení o vitaminu C).
KOLAGEN TYPU I
Dva nejběžnější typy kolagenu jsou typ I a typ II. Typ I se nachází v celém těle, kromě chrupavkové tkáně, a tvoří většinu kolagenu v našem těle. Typ II je nejdůležitější součástí chrupavky a synoviální tekutiny. Typy I, II a III tvoří 80–90 % kolagenu v našem těle, přičemž typ I tvoří většinu z nich.
Kolagen získaný z ryb je typu I a je produkován a organizován v buňkách kůže a pojivové tkáně, přičemž hraje důležitou roli také v kostní tkáni. Nejde jen o elasticitu a strukturu kosti, ale také o klíčové procesy v mineralizaci a metabolismu kostí (1). Mořský kolagen je v těle vstřebáván až 1,5krát efektivněji a jeho biologická dostupnost je lepší než u kolagenu hovězího nebo vepřového. Je to způsobeno jeho menší velikostí částic ve srovnání s jinými typy kolagenu. Menší velikost částic umožňuje snadnější a rychlejší příjem a transport kolagenových peptidů do kůže, kostí a kloubů pro syntézu nového kolagenu.
Než může být protein vstřebán a transportován po těle, musí být v žaludku rozložen na krátké peptidy a aminokyseliny. Zdá se, že tělo může snadno vstřebávat krátké peptidy a tím je rychle využívat v organismu. Některé z těchto peptidů mají bioaktivní vlastnosti, což znamená, že mohou v těle působit pozitivní účinky nad rámec pouhé výživy. Zájem o biologicky aktivní peptidy z různých zdrojů proteinů se mezi vědci zvýšil. Prostřednictvím buněčných kultur a studií na zvířatech vědci již identifikovali několik sekvencí, které vypadají slibně. Různé oblasti, které byly studovány, jsou zejména účinky na regulaci krevního tlaku, imunitní systém, rakovinu, reakci na bolest a cholesterol (3).
Zdroje:
1. Marcus, R., Feldman, D., Kelsey, J. (eds) (1996) Osteoporóza. Academic, New York
2. Sibilla, S., Godfrey, M., Brewer, S., Budh-Raja, A., Genovese, L. (2015). Přehled příznivých účinků hydrolyzovaného kolagenu jako nutraceutika na vlastnosti pokožky: vědecký základ a klinické studie. The Open Nutraceutical Journal 8, 29-42.
3. BT innsikt, Profesionální proteiny: http://innsikt.bt.no/profesjonelle-proteiner/ Schrieber, R., Gareis, H. (2007) Gelatinová příručka: Teorie a průmyslová praxe. Wiley-VCH, Weinheim, 347 stran.
Zanechat komentář